lauantai 27. elokuuta 2016

Petri Harju: Kaanaankielen lyhyt oppimäärä

Uskovaiset puhuvat uskonasioista usein kovin vaikeatajuisesti käyttäen sanoja, joista ulkopuoliset eivät ymmärrä puoliakaan. Mutta onko mahdollista suomentaa tätä ns. kaanaankieltä? Tässä kirjassaan SLEY:n Keski-Suomen piirin pastori Petri Harju osoittaa, että on se mahdollista. Hän puhuu uskonasioista hyvinkin selkeällä suomen kielellä.

Kirja on uskon ABC, jonka voi hyvin antaa jollekin, joka ei uskonasioista paljoa tiedä, mutta myös jo uskossa oleva voi tämän kirjan äärellä virkistää muistiaan uskonelämän perusasioista. Kirjassa käydään läpi Pyhä Kolminaisuus, pelastus, kaste, ehtoollinen, rippi, enkelit, taivas sekä erilaisia käytännön uskonelämään liittyviä asioita. Esimerkiksi pyhyys, kiusaukset ja ristin kantaminen.

Harjulla on sana hallussa. Hän kirjoittaa elävää, värikästä ja havainnollista tekstiä. Hän osaa hyvin tuoda Raamatun asiat nykyihmiselle ymmärrettäviksi ja käyttää osuvia vertauskuvia nykyelämästä. Otan tähän esimerkkinä pari hyvää vertausta kirjan teksteistä.

"Jeesus oli se teiden ritari, joka otti omalle tililleen maailman kaikkien ihmisten rikkeet elämän tiellä. Tämän hän teki kuolemalla ristillä meidän puolestamme. Hän noudatti Jumalan liikennesääntöjä viimeistäkin merkkiä myöten. Perillepääsy ei siis ole kiinni taivaan tien liikennesääntöjen pilkun tarkasta noudattamisesta, vaan siitä kenen kyydissä matkaat. Kuka yrittää taivaaseen omia teitään, ei perille pääse. Aina joku liikennemerkki jää huomaamatta. Mutta teiden ritarin kyydissä on tilaa. Eikä muuten ihme, ettei tuo teiden ritari sano olevansa vain tiennäyttäjä vaan itse tie."

Ja toinen esimerkki:

"Kännykkämarkkinoilla on valinnanvaraa. Voit itse valita, minkä operaattorin kautta haluat yhteyden. Ei siis ihme, että tämä aika kaupittelee erilaisia liittymiä myös Jumalan yhteyteen pääsemiseksi.

Kansanviisaus vakuuttaa jokaisen tulevan omalla uskollaan autuaaksi. Moni luulee lauseen löytyvän jopa Raamatusta. Elävän Jumalan yhteyteen meidät vie kuitenkin vain yksi ainoa operaattori, ihmiseksi syntynyt Jumala, Jeesus Kristus."

Lyhyesti sanottuna tämä kirja on uskon perusteista tiivis ja helppolukuinen paketti. Nuorekkaan kielenkäytön ansiosta kirja sopii nuorenkin lukijan käsiin.

Mediapinta 2008, 90 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat ja ovat tervetulleita! Ne julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sellaisia kommentteja, joissa yritetään käännyttää minua opillisissa kysymyksissä, kuten kasteasiassa, en kuitenkaan enää julkaise.