keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Hyeonseo Lee: Seitsemän nimen tyttö - Pakoon Pohjois-Koreasta

Tämä ei ole kristillinen kirja, mutta kylläkin erittäin terveellistä luettavaa kenelle tahansa. Kirja, joka muistuttaa meitä siitä, että kaikissa maailman maissa ei ole uskonnonvapautta, muusta vapaudesta puhumattakaan. Kun uutiset kertovat Pohjois-Korean ydinkokeista ja uhittelusta, tämä kirja kertoo tavallisista pohjoiskorealaisista ja heidän kärsimyksistään suljetun maan julman systeemin uhreina.

Kirjan kirjoittaja oli kylläkin pohjoiskorealaiseksi etuoikeutetussa asemassa. Hänen perheellään oli hyvä asema paikallisessa "kastijärjestelmässä", ja vaikka joskus ongelmia tulikin, äidillä oli rahaa ja keinoja virkamiesten lahjomiseen. Hyeonseo Lee (joka ei ole hänen alkuperäinen nimensä) vietti onnellisen lapsuuden, mutta joutui kyllä kauhistumaankin näkemiään asioita. Jo seitsemänvuotiaana hän osui sattumalta paikalle, kun miestä hirtettiin, ja kyllä koululaisia vietiin teloituksia katsomaan sitten muutenkin. Myöhemmin, kun maahan tuli nälänhätä, hän joutui kysymään itseltään, miten voi olla mahdollista, että "maailman parhaassa maassa" kuollaan kaduilla nälkään.

Ja lopulta pohjoiskorealaisen yhteiskunnan julmuus tuli myös aivan liian lähelle ja kosketti omaakin perhettä.

17-vuotiaana tyttö päätti sitten lähteä "käväisemään" sukulaisten luona Kiinassa; Kiina kun oli kodin ohi virtaavan joen takana. Hän ajatteli, että haluaisi tehdä tuon reissun ennen kuin tulisi täysi-ikäiseksi ja menisi opiskelemaan. Mutta tästä alkoikin pitkä ja monivaiheinen pakomatka: ensin vuosien oleskelu Kiinassa, josta matka lopulta jatkui Etelä-Koreaan.

Pakolaisvuosien aikana Hyeonseo Lee joutui muuttamaan nimeään monta kertaa, valehtelemaan ja salailemaan asioita. Ihmisiin ei voinut luottaa - ja jos erehtyi luottamaan, kävi huonosti. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tästä kirjasta ei todella puutu! Melkein henkeään pidätellen sai odottaa, kuinka missäkin tilanteessa tulisi käymään. Kiinassa nimittäin kiinni jäävät pohjoiskorealaiset luovutetaan armotta takaisin Pohjois-Koreaan, jossa odottaa melko varmasti vankileiri tai kuolema (tai molemmat).

Myöhemmin kun Hyeonseo Lee yritti pelastaa myös äitinsä ja veljensä turvaan Pohjois-Koreasta, dramatiikkaa oli vielä enemmän.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen kertoo elämästä Pohjois-Koreassa, toinen Kiinasta ja kolmas Etelä-Koreasta. Olen lukenut näitä pohjoiskorealaisten pakolaisten tarinoita ennenkin, mutta kyllä tästäkin kirjasta sai taas paljon uutta tietoa.

Tämä kirja on myös aivan huikea ja uskomaton selviytymistarina. Valitettavasti vain kaikkien Pohjois-Koreasta paenneitten tarinoissa ei ole onnellista loppua... mutta onneksi niitäkin on.

Lopussa Hyeonseo Lee toteaa erään historioitsijan sanoin, että hallitus, joka on valmis vallassa pysyäkseen tappamaan niin monta ihmistä kuin tarvitaan, pysyy ikävä kyllä yleensä vallassa hyvin pitkään. Kuitenkin hän odottaa päivää, jona Koreat voisivat yhdistyä. Ja varmasti me kaikki odotamme. Toimikoon tämäkin kirja meille rukousaiheena pohjoiskorealaisten puolesta, niin siellä vainottujen kristittyjen kuin kaikkien muidenkin.

Kustannusosakeyhtiö Otava 2015, 363 sivua
Suomentanut Jaana Iso-Markku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat ja ovat tervetulleita! Ne julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sellaisia kommentteja, joissa yritetään käännyttää minua opillisissa kysymyksissä, kuten kasteasiassa, en kuitenkaan enää julkaise.