torstai 14. joulukuuta 2017

Tuntematon: Joulu Lutherin kotona

Tämä ohut kirja sisältää kaksi tarinaa: Joulu Lutherin kotona ja Eräs joulun aatto Wittenbergissä. Kirjoittaja on tuntematon, eikä ainakaan tästä kirjasta käy ilmi, ovatko näiden joulujen tapahtumat aivan oikeasti tapahtuneet juuri näin, eli onko kirjoittaja ehkä itse ollut näinä jouluna Lutherin kotona näkemässä ja kokemassa sen, mistä sitten kirjoitti. Vai ovatko tarinat ainakin osittain fiktiota? Jos jollain on tietoa, olen kiinnostunut kuulemaan!

Se kirjasta kuitenkin selviää, että tarinat on suomentanut Juho Reijonen vuoden 1897 jouluksi eli 120 vuotta sitten. Reijonen oli pappi, joka toimi Virolahden kappalaisena ja myöhemmin Valkjärven kirkkoherrana (luovutetussa Karjalassa). Hänen laaja kirjallinen tuotantonsa sisälsi sekä omia teoksia että muiden suomennoksia.

Lukiessani kirjan olin väsynyt, ja lähestyvä joulukin vain väsytti ja stressasi minua. Lutherin perheen hengellinen ja hurskas joulunvietto lisäsi kaipausta vanhan ajan jouluun, jossa ei olisi kiirettä, tavaran paljoutta eikä muutakaan ulkonaista runsautta, mutta sen sijaan kristillistä sanomaa senkin edestä.

Näissä kertomuksissa Luther avaa joulun sanomaa perheelleen ja heidän kanssaan joulua viettävälle Melanchthonille. Lapset saavat myös lahjoja, joista Luther opettaa kiittämään Jumalaa, niin kuin kaikista muistakin Jumalan lahjoista. Välillä veisataan Lutherin voitonvirsi Jumalan ompi linnamme tai hänen vasta tekemä virtensä Enkeli taivaan.  

Köyhiäkään Luther ei jouluna unohda ja kerjäläiseksi esittäytyvän miehen hän ottaa mukaan joulunviettoon. Muitakin jouluvieraita paikalle ilmestyy ainakin ensimmäisessä tarinassa.

Yllättäen joulukirjassa käsitellään myös kuolemaa, surua ja taivasta. Siksi tällä kirjalla voi olla annettavaa sellaisellekin, joka viettää jouluaan surun merkeissä.

Koin kirjan hengellisen sanoman hyvin raikkaana ja virkistävänä, kun taas kerran oli melkein "laps hankeen hukkunut ja unhoittunut."  Lisäksi se hengellinen sanoma kyllä on sellainen, että sopisi olemaan suoraan Lutherin omasta suusta, joten kukapa tietää, jos tämä tuntematon kirjoittaja on todella ollut itse paikalla näitä opetuksia kuulemassa.

"Jos joku tulisi ja sanoisi jollekulle teistä: Jeesus on ulkona tuolla oven edessä. Hän on tullut alas taivaasta juuri nyt ainoastaan sinun tähtesi. Mikä ilmoitus se olisikaan! Mikä ilo siitä syttyisikään!"
  "Se mitä nyt sanon teille onkin totta. Jeesus on tänä päivänä sama, kuin Hän oli ensimmäisenäkin jouluiltana. Sama Jeesus, joka tuli meille kaikille, tulee nytkin erittäin meidän jokaisen tykö."
  "Suuri, - niin sanomattoman suuri on tuo ilmoitus, että jokainen omasta puolestaan voi saada ottaa Hänet vastaan aivan omaan laskuunsa, ihan omakseen, juurikuin Jeesus yksin ja ainoastaan hänen tähtensä olisi tullut alas taivaasta."

Juttuapaja
2. painos 2014
Suomentanut Juho Reijonen
Toim. Pekka Tuomikoski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat ja ovat tervetulleita! Ne julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sellaisia kommentteja, joissa yritetään käännyttää minua opillisissa kysymyksissä, kuten kasteasiassa, en kuitenkaan enää julkaise.