lauantai 24. helmikuuta 2018

Mari Turunen: Kääntyneet - Ex-muslimien painostus Suomessa

Mari Turunen on haastatellut 31 islamista kristinuskoon kääntynyttä turvapaikanhakijaa Suomessa. Kirjasta käy ilmi heidän kova todellisuutensa: se, että Suomessakin on kristittyjen vainoa. Muslimit vainoavat kristityksi kääntyneitä, mutta me suomalaiset olemme onnellisen tietämättömiä tästä ja kuvittelemme, ettei täällä meidän maassamme ketään vainota uskonsa tähden. Kuitenkin yhdeksän kymmenestä kirjaa varten haastatellusta on joutunut Suomessa vaikeuksiin kristinuskoon kääntymisensä takia.

Luonnollisesti henkilöiden nimiä ja paikkakuntia ei kirjassa mainita - turvallisuussyistä. Sen sijaan omilla nimillään esiintyvät jotkut turvapaikanhakijoiden parissa työtä tekevät, joita on myös haastateltu, ja esimerkiksi eräs afgaanikristitty, joka on jo pitkään asunut Suomessa ja ollut myös kristitty melkein yhtä kauan.

Ex-muslimien painostusta esiintyy hyvin monessa eri muodossa. Heitä haukutaan, heidän kanssaan ei puhuta, heitä ei tervehditä tai esimerkiksi vastaanottokeskuksessa jos kristitty menee pöytään, toiset lähtevät pöydästä pois. Yhteisöllisestä kulttuurista tulevalle on kova paikka joutua suljetuksi ulos yhteisöstä. Kristityksi kääntyneen kotimaassa oleville kerrotaan hänen uskostaan, hän voi joutua menettämään puolisonsa ja lapsensa, häntä uhkaillaan väkivallalla tai tappamisella. Osa haastatelluista oli myös tullut hakatuksi.

Kirja kertoo järkyttävällä tavalla siitä kovasta hinnasta, jonka islamista kristityksi kääntynyt voi joutua maksamaan uskostaan jopa Suomessa. Aivan kaikki haastatellut eivät toki olleet kokeneet vaikeuksia.

Toinen järkyttävä asia on se, ettei vastaanottokeskuksesta tai poliisilta välttämättä saa apua. Poliisi sanoo, että jos mitään ei ole tapahtunut, mitään ei voi tehdä asian eteen. Jos taas joku pahoinpidellään, ajatellaan helposti, että mitäs noista, mamut siellä vain tappelevat keskenään. Ollaan välinpitämättömiä, suljetaan silmät. Viranomaiset tuntuvat olevan sokeita kristityiksi kääntyneiden hädälle.

Ties mitä nämä ihmiset ovat kokeneet jo kotimaassaan, ja sitten he eivät edes täällä saa apua viranomaisilta.

Erikseen kirjassa käsitellään esimerkiksi naisten kokemaa painostusta, jossa on omat erityispiirteensä, ja kunniaväkivaltaa. Jälkimmäisestä pastori ja muslimityöntekijä Timo Keskitalo toteaa, "että kunniaväkivalta ei nouse suoraan islamista vaan Lähi-idän kulttuurista. Tämän vuoksi sitä tavataan myös Lähi-idän kristittyjen parissa." (Tästä olen joskus lukenutkin; hyllyssäni on nimittäin Norma Khourin kirja "Kunniamurha - Rakkaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa". Järkyttävä tositarina. Se ei tosin liity kristityksi kääntymiseen, mutta jos joku kiinnostuu, mainitsen sen tässä.)

Jo vuodesta 1995 alkaen Suomessa asunut kristitty afgaanilääkäri "tietää lukuisia islamista kristityksi kääntyneitä, joita on painostettu Suomessa, ja osa on kokenut jopa väkivaltaa. 
 - Uhka on todellinen, ja pahoja asioita tapahtuu.
  Nuri kertoo, kuinka Saksassa puukotettiin hengenvaarallisesti naista, joka oli kertonut uskostaan.
 - Minulla ei ole tiedossa, että tällaista olisi vielä tapahtunut Suomessa. Me teemme töitä, ettei ketään tapettaisi.
  Suomalaiset eivät voi oikein uskoa, että tällaista tapahtuu. Se on lääkärin mielestä ongelmallista, sillä silloin moni jää ilman apua.
 - Pari kuukautta sitten eräs afgaanikristitty sai varoitussoiton, että eräs kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut muslimi aikoo ennen pakkopalautustaan tappaa tämän uskossaan aktiivisen afgaanikristityn..."

Mitä turvapaikanhakijoiden palauttamiseen tulee, Nurin mukaan kristityn palauttaminen Afganistaniin on hänelle varma kuolemantuomio.

Iloinen uutinen kuitenkin on se, että niin moni on valmis kaiken kärsimyksenkin uhalla kääntymään kristityksi ja pitämään kiinni uskostaan. Ilahduin erityisesti, kun Nurin haastattelussa kerrottiin, miten paljon pelkästään afgaanikristittyjä on Suomessa.

Toivottavasti kaikki nämä uudet kristityt löytävät paikkansa Suomen seurakunnista ja saavat suomalaisiakin ystäviä, mikä ei aina ole itsestäänselvyys. Toivon, että kristityt saavat turvapaikan Suomesta ja voivat alkaa elää normaalia elämää.

Lopuksi toivon myös, että mahdollisimman moni päättäjä, viranomainen ja aivan tavallinenkin suomalainen kristitty saisi tämän tärkeän kirjan käsiinsä, että ymmärrys lisääntyisi tästä asiasta.

Kustannus Oy Uusi Tie 2017, 148 sivua
Kannen graafinen suunnittelu: Lari Kemiläinen
Taitto: Lari Kemiläinen, Ideavuo Oy

2 kommenttia:

 1. Hyvin onnistui kirjautuminen, kiitos tästä. Kiva kun saan seurata blogiasi. Sinulla on mielenkiintoisia kirjoja esiteltävänä, kuten tämäkin kirja on varmasti kiinnostava. En itse asiassa ole tällaisista asioista tiennyt enkä ole edes voinut kuvitella että tällaisia vaikeuksia on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirjautuminen onnistui. Tämä oli kyllä hyvä kirja enkä minäkään ollut tiennyt mitään näistä asioista. On hyvä, että tietoa jaetaan.

   En ole varma minkä verran tänne tulee postauksia tai tuleeko mitään. Mutta tuli tai ei, täältä voi ainakin käydä katsomassa, jos vanhoista postauksista löytyy jotain kiinnostavaa... :)

   Ja kukapa tietää, kun olen näin ailahteleva, niin ehkäpä jonain päivänä vielä laitan uudestaan julkiseksi tämän blogin?! Tai sitten en...?

   Poista

Kommentit ilahduttavat ja ovat tervetulleita! Ne julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sellaisia kommentteja, joissa yritetään käännyttää minua opillisissa kysymyksissä, kuten kasteasiassa, en kuitenkaan enää julkaise.