maanantai 10. joulukuuta 2018

Juho Sankamo: Alkukirkon salaisuus

Teologian tohtori Juho Sankamo selvittää uudessa kirjassaan Raamatun, kirkkoisien ja arkeologian valossa sitä, millainen kirkko oli aivan alussa. Millaista jumalanpalvelusta siellä vietettiin, millaisia virkoja kirkossa oli apostolien ajan jälkeen, millaisia olivat ensimmäiset kokoontumispaikat? Entä millaisia opillisia kysymyksiä ja harhaoppeja kirkko joutui tuolloin kohtaamaan?

Heti alkuun käydään läpi Kristuksen kirkon tunnuspiirteet: se on yksi, pyhä, yhteinen (katolinen) ja apostolinen. Seuraavassa luvussa puolestaan avautuvat yllättävän mielenkiintoiset näköalat kristinuskon juutalaisiin juuriin. Monilla Vanhan ja Uuden testamentin kertomilla asioilla on yllättäviä yhtymäkohtia. Esimerkiksi miten Baabelin torni ja helluntai liittyvät toisiinsa - vastakohtina toisilleen? Tai mitä tekemistä toistensa kanssa on sillä, kun Aadamin kyljestä luotiin Eeva ja kun Kristuksen kylki puhkaistiin ristillä?

Mitä juutalaisuuteen ja Israeliin tulee, sain myös kerrankin todella valaisevaa opetusta joistain asioista, joista olen aikoinaan vapaiden suuntien piirissä kuullut kaikenlaista sekavaa opetusta. Koin todellisia ahaa-elämyksiä kirjan äärellä. Eikä vain noihin juutalaisiin juuriin liittyen, vaan moneen muuhunkin asiaan.

Alkukirkon virkoja olivat piispat, paimenet ja diakonit. Harhaopeista Sankamo käsittelee doketismia, nikolaiittoja, judaismia ja markionilaisuutta. Yllättävän ajankohtaisilta ne kuulostavat nykyäänkin, kun niihin tarkemmin perehtyy.

Sankamon teoksessa minua kiinnostivat muun muassa lukuisat lainaukset kirkkoisiltä ja Didakhesta eli niin kutsutusta Apostolien opetuksesta (joka on yksi tärkeimmistä ja vanhimmista Uuden testamentin jälkeisistä kristillisistä kirjoituksista). Nehän kertovat paljon alkukirkon elämästä.

Itselleni Juho Sankamo oli ennestään tuntematon. Yllätyksekseni hän kertoo jo kirjan alkupuolella olevansa katolisen kirkon jäsen. Pieni googletus kertoi hänen liittyneen katoliseen kirkkoon ilmeisesti vasta viime kesänä. Tuo hänen katolisuutensa näkyykin varsinkin kirjan alkupuolella luvussa Kristuksen kirkon tunnuspiirteet. Mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää tekstiä kyllä.

Hänen kirjoittamansa pohjalta ymmärränkin toisaalta tuon katoliseen kirkkoon liittymisen. En silti itse aio seurata perässä. Vaikka katolinen kirkko onkin se, josta kaikki muut ovat lähteneet hajaantumaan, niin eipä sekään ole pysynyt täysin sellaisena kuin alkukirkko oli. On tullut pappien selibaattia ja muuta, mitä alussa ei ollut.

Joka tapauksessa tämä kirja on syvällinen, mutta toisaalta kuitenkin helppotajuinen, ja avaa lukijalle monia uusia näköaloja. Se on ehdottoman kiinnostavaa luettavaa, joten suosittelen kyllä alkukirkon elämästä ja kirkon tunnuspiirteistä kiinnostuneille.

Alkukirkon salaisuus olisi ansainnut paremman bloggauksen, mutta itse olen nyt vähän talviunessa. Siksi kirjan lukeminenkin kesti kauemman kuin olin ajatellut. Kannattaakin lukea itse, koska tämä on kyllä hieno kirja. Minähän tosin arvioin tämän aivan maallikon näkökulmasta, mutta ehkäpä teologit pistävät paremmaksi omilla foorumeillaan! Olisikin kiva kuulla myös teologien näkemyksiä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Perussanoma Oy 2018, 224 sivua
Kansi Milla Aura-Tolonen / Milart

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat ja ovat tervetulleita! Ne julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sellaisia kommentteja, joissa yritetään käännyttää minua opillisissa kysymyksissä, kuten kasteasiassa, en kuitenkaan enää julkaise.